Regulamin

Szukaj
 FAQ
 Użytkownicy
 Grupy
 Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy dział - "Dla zielonych"
Autor Wiadomość
Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 12:12   Nowy dział - "Dla zielonych"

Zapostulowałem u naszego Admina powstanie nowego działu - jak w temacie.
Zainspirował mnie oczywisty chaos, który tradycyjnie falami co pewien czas nawiedza forum za sprawą (zwykle) kilku użytkownikow nie obeznanych i kilku "obeznanych".
Cudzysłów celowy oczywiście.

Oczywiście dział w podforum "Porady".

Jak to widzę - geneza + koncepcja:

Poprzedni mój pomysł - "Szybka Porada Dla Forumowicza" sprawdził się, chyba całkiem nieźle. Jednakowoż widać, że brak jednego konkretnego miejsca gdzie osoba nowa mogłaby się odnaleźć. Przynajmniej zacząć odnajdywać. Niestety postulat aby opcję szukaj przesunąć jako migający na środku napis w rozmiarach 1000x600 pikseli upadł, podobnież jak automatyczne przekierowanie przy zakładaniu tematu ;)

Skracając. Sądzę, że idea szczytna, potrzebna i oczywista. Miał ją spełniać drummer.pl, jednak koncepcja portalu i upierdliwość edytora skutecznie ograniczyły ilość publikacji, które swoją drogą też nie powinny powstawać na kolanie.

Ogólnie koncepcję widzę jako kilka-kilkanaście (?) przyklejonych tematów, być może posortowanych, aczkolwiek nie chciałbym tworzyć kolejnego megadziału typu "SPRZĘT".
A może trzeba by ?

Sądzę, że powinno być ograniczenie co do zakładania nowych tematów. Ograniczenie stażu. Np. użytkownicy powyżej pewnej rangi lub czasu na forum powinni się w ogóle nie udzielać z pytaniami.

Kolejna sprawa, oczywiście idąca w parze z ideą - udzielanie odpowiedzi. Traktowanie tego jak przedszkola w którym nie słyszeli o google i opcji szukaj. Jednakowoż zawsze lepszą odpowiedzią będzie link do istniejącego tematu niż np. wywody tych "obeznanych".
Nie znaczy to, że tolerować należy chamstwo, brak ortografii, interpunkcji itd.

Proszę Was o zdanie w tej sprawie, ale bez zbędnych komentarzy.
Zwłaszcza tematy, które należałoby zawrzeć najsampierw będą dobrą pomocą.

Dział nie ma być tworzony i skrobany od zera, co oczywiste. Jego zawartością będą zapewne głównie linki :-)

kartrz 
Sekcja rytmiczna...

Wysłany: 29-01-2009, 12:50   

może powiecie że to bez sensu.. ale ja to widzę tak..

Stworzyć kolejny dział "DLA POCZĄTKUJĄCYCH"

tam stworzyć 4 tematy..

"ZESTAW NA POCZĄTEK"

"TALERZE NA POCZĄTEK"

"HARDWARE NA POCZĄTEK"

"DOBÓR NACIĄGÓW I ICH PREFERENCJE"

"PYTANIA"

a co miałoby się znajdować w tych tematach? a mianowicie..

w temacie zestaw na początek zrobić można 4 podtematy dla:

BASIX NEON
DIXON CHAOS
PREMIER OLYMPIC
MAPEX Q

i tam poświęcić się dogłębnemu opisowi każdego z zestawów.. tak by nie można było zarzucić jakichkolwiek braków informacji - oczywiście pisać językiem "DLA ZIELONYCH"

Kolejny temat.. "TALERZE NA POCZĄTEK"

tam stworzyć kolejne podtematy dla przykładowo:

Amedia
Meinl
Paiste
Sabian
Zildjian
Stagg

opisać tam crashe,hety,ride,splashe,chiny.. itd również dogłębnie, oczywiście po przyjęciu wcześniej do jakiej ceny blaszki mają być.. czy opłaca się brać w secie czy oddzielnie..

Kolejny temat.. "HARDWARE NA POCZĄTEK"

opisać dane firmy np:

Basix
Dixon
Ludwig
Pearl
Gibraltar
Ever Play

tutaj jak w/w tematach dogłębnie opisać rodzaje statywów,ramion,stołków etc.

Kolejny temat.. "DOBÓR NACIĄGÓW I ICH PREFERENCJE"

Opisać firmy.. oraz naciągi.. jakie brzmienie oferują etc.

Evans
Remo
Aquarian
RMV

A dział pytania.. pozostawiam już do waszych propozycji.. może coś dodać? usunąć?

PS. Tak ja widzę dział zaproponowany przez Cienia i to jest tylko moja propozycja.. :)

Pozdrawiam :)

http://www.perkusja.org/v...der=asc&start=0

A_New_Morning 
zsa.xx.pl

Wysłany: 29-01-2009, 13:01   

kartrz te wszystkie tematy już są, kwestia odpowiedniego poszukania - choć posegregować to wszystko można, niestety uważam, że opcja szukaj i tak nie będzie wykorzystywana, bo nowemu userowi łatwiej jest wejść, założyć nowy temat i poczekać na odpowiedź. Osoby, które do sprawy zamierzają podejść poważnie i czynnie uczestniczyć w życiu forum z czasem nauczą się jak się odpowiednio zachować i jak postępować na forum, mimo że wcześniej również zadawali pytania zamiast zagłębić się w temat i poszukać trochę

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 13:14   

Cytat:
może powiecie że to bez sensu..

Masz rację, to bez sensu.
Już było kilka takich ideologii i wszystkie upadły. Po prostu nikt nie będzie tyle skrobał bo to się mija z celem.

Zapropnowałeś ogromne, skomplikowane forum, o stropniu złozoności w zasadzie większym niż macieżyste, do tego zamknięte koncepcyjnie. Doceniam, że chciałbyś dobrze. Nie o to chodzi. Ma być prosto. Ktoś kto nie ma pojęcia czego szuka zada pytanie zamiast czytać widząc dziesięć działów w "talerzach na początek" w jakimś obcym języku do tego. Twoja propozycja, bez obrazy, sugeruje że byłyby to kółka dyskusyjne i fankluby, nie pomoc "dla zielonych".

Dział zaproponowany przeze mnie ma już kompozycję, jeżeli przeczytałeś co napisałem. Początkowe "4 tematy" - zgadza się, o to chodzi. Przyklejone. Pod przyklejonymi zwyczajnie pytania i dyskusje. ALE!
Ideą jest nie tworzenie enklawy dla leni, fanboyów i quasimędrców, ale zachęcenie ludzi do zapoznawania się z forum. Linkowanie odpowiedzi, a nie "opisywanie" i tworzenie nibyencyklopedii. Subforum społecznej pomocy, nie przedszkole.

kartrz 
Sekcja rytmiczna...

Wysłany: 29-01-2009, 13:46   

chciałem tylko pomóc ;)

http://www.perkusja.org/v...der=asc&start=0

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 13:52   

To świetnie i dzięki Ci za to. Po prostu postaw się w pozycji kogoś kto zaczyna. Taki podział tylko by zaciemnił.

Loszmi 
Rozdaję pomysły

Wysłany: 29-01-2009, 14:06   

Na www.audiostereo.pl po rejestracji przez 2 tygodnie nie można pisać, tylko czytanie i zapoznawanie się z forum ;-)

hakael1977 

Wysłany: 29-01-2009, 14:07   

Może się wypowiem...
Cień napisał/a:
Sądzę, że powinno być ograniczenie co do zakładania nowych tematów. Ograniczenie stażu. Np. użytkownicy powyżej pewnej rangi lub czasu na forum powinni się w ogóle nie udzielać z pytaniami.

Popieram w zupełności . Kwestia do rozwiązania to: jaki miałby to być okres - jeden potrafi od razu napisać z sensem a innemu lat nie starczy na przyswojenie bo myśli , że jest tym szczególnym gościem , któremu trzeba pomóc bez względu na wszystko (tzw. TROLL - zawsze mnóstwo powodów i pretensji co do działania forum ale nigdy do siebie) .
Ranga w tym przypadku odpada bo niby skąd ma ją ktoś mieć jeśli posta nie napisał w życiu zatem tylko czasówka wchodzi w grę .

Kwestia odpowiadania w tematach... Po tysiąc razy pisać tego samego w kółko nie można , dziwić się nie można , że komuś puszczą przy tym hamulce . Inna sprawa , to "nabijacze" , którzy odpiszą zawsze i wszędzie byle tylko zaliczyć kolejną cyferkę w ilości postów .
Cień napisał/a:
Jednakowoż zawsze lepszą odpowiedzią będzie link do istniejącego tematu niż np. wywody tych "obeznanych".

No właśnie...
Uważam wręcz przeciwnie a powód jest prosty...
Każdy sam oswajał się z forum , szukajką , regulaminem i nie było taryfy ulgowej w postaci linku do tematu . Podanie tematu na tacy nazywam nagradzaniem lenia . Do niczego dobrego to nie prowadzi a na pewno nie nauczy korzystania z forum . Zapewne skutkiem będzie efekt łańcuszka czy tam innego domina , gdzie każdy będzie czekać na swój link bo mu "szukaj" zastrajkowało . Dodać przy tym należy , że odpowiedzi "obeznanych" powinny być od razu kasowane co też obiecuję i zamierzam wykonywać w trybie natychmiastowym .
Dodam tylko , że z natury jestem realistą i potrzebuję solidnych podstaw i rozwiązań do tego , aby się przekonać do jakiegoś pomysłu . Uważam pomysły Cienia za jak najbardziej na miejscu jednak trzeba by nad nimi popracować , co by znów w jakiś shit nie popaść przy tym . Wszak Polak potrafi i jak się o czymś zapomni to "Jasio" znajdzie na to sposoba...

ps. Inną kwestią jest samoczynne wyparowywanie starszych , często ważnych , tematów .

NervGal 
Maćko :)

Wysłany: 29-01-2009, 14:21   

Nawet jak szukajka nie działa - jeśli interesuje nas konkretny problem i wiemy, w którym dziale go możemy ewentualnie znaleźć (= umiemy korzystać z forum), to nie jest to na tyle ogromne forum, żeby nie móc "przekartkować" jakiegoś działu. Ja tak robię częściej niż korzystam z szukajki, bo przy okazji mogę trafić na coś również mnie nurtującego i poczytać.

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 14:25   

Może nie do końca się wywnętrzyłem.

Temat, przyklejony: bębny za xxx zł

link#1
link#2
link#3

pytanie: "a bębny firmy yyy?"

usuwamy pytanie, update pierwszego postu o link#4

Coś podobnego już funkcjonuje - są dwa przyklejone tematy w dziale "szybka porada".
Jednak osoba początkująca zwróci szybciej uwagę na dział "dla początkujących".

Budadek 
It will be fine

Wysłany: 29-01-2009, 15:14   

Cień napisał/a:

Nie za bardzo to popieram, ponieważ jeśli ktoś rejestruje się na forum to robi to po to, aby pisać, albo obserwować forum i istniejące tu wątki na bieżąco, a jak coś się trafi to napisać i pomóc. Uważam, że nie ma celu w ograniczaniu, bo jeśli chcesz pisać - rejestrujesz się i piszesz, bez czekania. ;) Rozumiem, że uchroni nas to przed trollami, bo troll od razu straci zapał, ale przy okazji zranimy inteligentych użytkowników, którzy widzą, że danego tematu nie było, a potrzebują szybkiej odpowiedzi.

Cień napisał/a:
Kolejna sprawa, oczywiście idąca w parze z ideą - udzielanie odpowiedzi. Traktowanie tego jak przedszkola w którym nie słyszeli o google i opcji szukaj. Jednakowoż zawsze lepszą odpowiedzią będzie link do istniejącego tematu niż np. wywody tych "obeznanych".

To też bym odrzucił. To, że ktoś się zachowa w odpowiedni sposób, wykaże się cierpliwością i pokaże link do tematu zależy od natury człowieka. Według mnie, trochę minąłeś się z celem, bo nie sądzę, żebyś chciał zmieniać sposób odpowiadania, tylko chciałbyś pozbyć się odpowiedzi "obeznanych". Moją propozycją byłoby tym zasłużonym (ilość postów, ilość pomógł, wytypowane przed moda, admina, często odwiedzają forum) dać możliwość zaznaczania postów, które są niezgodne z prawdą, wtedy laik będzie wiedział, że post jest niewiarygodny i będzie czekał na inne. Ale tylko zasłużone w jakiś sposób osoby będą mogły te posty oznaczać.

Kartrz, Twojego także nie popieram, ponieważ forum to miejsce do rozmów i wymieniania się poglądami, a nie encyklopedia. Łatwiej napisać komuś "sprawdź na wiki, na stronie producenta" i usunąć temat niż robić tu katalog.

Jeśli podzielimy użytkowników na "obeznanych", czyli wykazujących niższy poziom (spamowanie, trollowanie, błędy celowe itp.) i tych rzeczywiście obeznanych, którzy myślą zanim napiszą, uważam, że "rzeczywiście obeznani" użyją opcji szukaj i zadadzą mądre pytanie, a ci "obeznani" i tak założą nowy temat, mimo istniejącego działu "Dla zielonych".

To taki mój punkt widzenia ;)

Pozdrawiam.

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 15:30   

Cytat:
Nie za bardzo to popieram, ponieważ jeśli ktoś rejestruje się na forum to robi to po to, aby pisać, albo obserwować forum i istniejące tu wątki na bieżąco, a jak coś się trafi to napisać i pomóc. Uważam, że nie ma celu w ograniczaniu, bo jeśli chcesz pisać - rejestrujesz się i piszesz, bez czekania. Rozumiem, że uchroni nas to przed trollami, bo troll od razu straci zapał, ale przy okazji zranimy inteligentych użytkowników, którzy widzą, że danego tematu nie było, a potrzebują szybkiej odpowiedzi.

Czytanie ze zrozumieniem.

Cień napisał/a:
użytkownicy powyżej pewnej rangi lub czasu na forum

Budadek napisał/a:
Moją propozycją byłoby tym zasłużonym (ilość postów, ilość pomógł, wytypowane przed moda, admina, często odwiedzają forum) dać możliwość zaznaczania postów, które są niezgodne z prawdą, wtedy laik będzie wiedział, że post jest niewiarygodny i będzie czekał na inne. Ale tylko zasłużone w jakiś sposób osoby będą mogły te posty oznaczać.

Daj spokój. Takie posty prościej kasować i nie musi być do tego delegowana jakaś specgrupa. Sugerowanie piętnowania ludzi jakimiś "antypomógł" to totalitarne metody.

Cytat:
Jeśli podzielimy użytkowników na "obeznanych", czyli wykazujących niższy poziom (spamowanie, trollowanie, błędy celowe itp.) i tych rzeczywiście obeznanych, którzy myślą zanim napiszą

A to już jest metoda faszystowska. Sorry, nie kupuję tego.

Shmatan 
DIY E-drummer

Wysłany: 29-01-2009, 16:42   

Cień napisał/a:

Podpisuje się pod tym.

Coś w stylu - możliwość odpowiedzi po 1 dniu, możliwość założenia nowego tematu po 3 dniach.

+przy zakładaniu tematu przez osobę nie posiadającą uprawnień przekierowanie na strone z wynikami szukania frazy będącej tematem tematu (ta....) który dana osoba chciała założyć

NervGal 
Maćko :)

Wysłany: 29-01-2009, 16:49   

Tylko ja zauważyłem, że Cieniowi chodzi o to, żeby ludzie z WYŻSZĄ rangą nie mogą zakładać tematów w dziale "Dla zielonych"?

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 17:00   

Cytat:
Tylko ja zauważyłem, że Cieniowi chodzi o to, żeby ludzie z WYŻSZĄ rangą nie mogą zakładać tematów w dziale "Dla zielonych"?

No właśnie chyba tylko Ty i Hakael. Ludzie, którzy spędzili na forum jakiś czas nie są już zieloni. Nawet jeżeli nieco, to skoro spędzili już na nim jakiś czas na pewno potrafią posłużyć się szukajką i znają jego strukturę i panujące zasady.

Budadek 
It will be fine

Wysłany: 29-01-2009, 17:11   

Rzeczywiście, ja tego nie zauważyłem, słowo powyżej wydawało mi się błędem, ale teraz już rozumiem, zwracam honor.

Cień napisał/a:
Daj spokój. Takie posty prościej kasować i nie musi być do tego delegowana jakaś specgrupa. Sugerowanie piętnowania ludzi jakimiś "antypomógł" to totalitarne metody.

Ja nie chcę wprowadzać żadnych własnych pomysłów, żeby nie było niejasności, tylko przedstawiam swoje własne poglądy i wg mnie lepsze rozwiązania. Nie muszę mieć racji, oczywiście.

To co Ty chcesz zmienić? ;) Moje pytanie dokładnie brzmi co chcesz osiągnąć przez:

Cień napisał/a:

Chciałbym, żebyśmy prezentowali jakiś poziom, a nie przedszkole. Po co robić taryfy ulgowe dla nowych? Obowiązuje regulamin, który dotyczy każdego w takim samym stopniu, należy szukać i tyle.

Cień napisał/a:
Budadek napisał/a:
Jeśli podzielimy użytkowników na "obeznanych", czyli wykazujących niższy poziom (spamowanie, trollowanie, błędy celowe itp.) i tych rzeczywiście obeznanych, którzy myślą zanim napiszą.

A to już jest metoda faszystowska. Sorry, nie kupuję tego.

To nie miała być metoda tylko sposób wyjaśnienia problemu. Sam dokonałeś podziału na obeznanych i nieobeznanych, ja go rozbudowałem. To zdanie jest zupełnie wyrwane z kontekstu. Chciałem pokazać, że "obeznani" dostosują się do innych, a tym "nieobeznanym" dział DLA ZIELONYCH i tak nie pomoże, bo i tak będą śmiecić.

Pozdrawiam.

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 17:13   

Budadek napisał/a:
dział DLA ZIELONYCH i tak nie pomoże, bo i tak będą śmiecić.

Powiem Ci coś:

Cytat:
"Ciężka praca, ćwiczenia, cierpliwość. Dopiero potem przychodzą efekty."

:P
Ostatnio zmieniony przez Cień 29-01-2009, 17:13, w całości zmieniany 1 raz  

hakael1977 

Wysłany: 29-01-2009, 17:13   

Cytat:
Może nie do końca się wywnętrzyłem.

Temat, przyklejony: bębny za xxx zł

link#1
link#2
link#3

pytanie: "a bębny firmy yyy?"

usuwamy pytanie, update pierwszego postu o link#4

I teraz to ogarniam w 100% i jestem jak najbardziej ZA .
Budadek napisał/a:
...i tak założą nowy temat, mimo istniejącego działu "Dla zielonych".

Na to byłby odpowiedni paragraf w regulaminie . Właściwie już jest...
Czy wszyscy z was popierający ten pomysł zdają sobie sprawę z tego , że nieodłącznym i zdecydowanym dodatkiem winien być bardziej precyzyjny i stanowczy system kar ?
Nie będzie już "bo mi pokazało "miljonn" stron" "...bo ty tylko karać umiesz" itd.itp.
Nie będzie tłumaczeń , że np. zestaw , o który pytasz ma jeden tom mniejszy a inny jest stojący chociaż powinien wisieć , że tamten jest zielony a ten przecież tru satan czarny jak noc bezgwiezdna...

Cieniu - masz moje poparcie .

Poza tym - "dla zielonych" kulawo brzmi bo wychodzi na to , że byłby to dział dla MODów ;-) .

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 17:15   

Cytat:
Poza tym - "dla zielonych" kulawo brzmi bo wychodzi na to , że byłby to dział dla MODów .

Moderators Playground :lol:

[ Komentarz dodany przez: hakael1977: 29-01-2009, 17:21 ]
Hehe
Uśmiałem się
:lol:

michu_666 

Wysłany: 29-01-2009, 17:29   

Jeśli można wysunę pewną propozycję, choć nie wiem czy możliwości forum na to pozwalają:

Na pewnym znanym mi forum, sprawa rozwiązana jest tak. Pierwsze 20(czy tam ileś) postów nowego użytkownika podlega moderacji. Czyli, aby post pojawił się na forum, musi "przejść" przez moderatora. Myśle, że takie rozwiązanie jest na tyle dobre, że moderacja tutaj, naprawde zna się na rzeczy i nie przepuści bublowego posta. Zniknąłby problem głupich tematów. Np ktos chce napisać jakis powielony lub zbędny temat, mod go nie przepuszcza + użytkownik dostaje informacje o szukaniu, albo jeśli mod jest w humorze, dostaje link gdzie moze znalezc odpowiedz ;) Po 20stu dobrych przepuszczonych postach, myśle że użytkownik nie bedzie spamował forum, i nagle nie stanie sie trollem.

Pozdrawiam

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 17:33   

Na forum jest jeden naprawdę aktywny moderator. I tak maksymalnie dwóch mniej aktywnych.

michu_666 

Wysłany: 29-01-2009, 17:37   

Tak, takie rozwiązanie wymaga sprawnej grupy moderacyjnej, lecz wydaje mi się, że sposób jest korzystny. Można pomyśleć, o zwiekszeniu grupy moderacyjnej, lecz zrobić to z uwagą. Tylko rzucam propozycje. ;)

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 29-01-2009, 20:57   

Klinik powiedział, że zwiększenie ilości moderatorów nie nastąpi na pewno.

gonzunio 
ta mhm

Wysłany: 30-01-2009, 22:33   

Cieniu, jak najbardziej popieram ideę takiego działu, popieram ideę możliwości zadawania pytań w owym dziale tylko przez forumowych newbie, popieram zwyczajne odsyłanie do linków, w których powiedziano aż nadto, niż powinien wiedzieć forumowy noob. Na swój sposób podoba mi się jednak pomysł kartrz'a, jednak moim zdaniem MOŻNA byłoby rozwiązać to w ten sposób:

W dziale Perkusja i perkusista powstał onegdaj taki zamysł, żeby stworzyć leksykon pojęć perkusyjnych, ktoś nawet zaproponował żeby użyć w tym celu silnika WIKI. Jeśli byłaby grupa osób, która pozbierałaby do kupy materiały i taką "perkusja.org wiki for nabsters" stworzyła, to myślę, że byłoby to bardzo przystępne dla początkującego użytkownika forum. Rzecz jasna byłby to dodatek i wg choćby Twojego [Cieniu] pomysłu niezbędne tematy powinny być także przyklejone.

Sęk w tym - komu chciałoby się coś takiego zrobić?

Pozdrawiam i gratuluję pomysłu

Cień 
moderator emeryt

Wysłany: 30-01-2009, 22:38   

Mi się chce. Projekt już ruszył.

Cytat:
W dziale Perkusja i perkusista powstał onegdaj taki zamysł, żeby stworzyć leksykon pojęć perkusyjnych

Tak wiem, ten dział był moim pomysłem. Niestety zabrakło mi onegdaj czasu na pilnowanie tego.

Odpowiedz do tematu