Regulamin

Szukaj
 FAQ
 Użytkownicy
 Grupy
 Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
a7xfan - złodziej
Autor Wiadomość
dirter 
Seek & Destroy

Wysłany: 18-07-2010, 15:30   a7xfan - złodziej

Założyłem temat aby ustrzec Was przed ewentualnymi zakupami u tego człowieka i ewentualnie uzyskać jakąkolwiek pomoc w rozwiązaniu sprawy.

Chodzi o TEGO użytkownika. Kilka tygodni temu wystawił na sprzedaż KOMPLET SABIANÓW B8.

Odzew na ofertę był spory, ceny atrakcyjne. Szybko zdecydowałem się zamówić blachy dla młodszego kolegi, który mnie o to poprosił. Po dogadaniu szczegółów i wysłaniu pierwszej części pieniędzy (700zł) mieliśmy czekać na przesyłkę. Było to 15 czerwca.

Wielokrotnie obiecywał mi podanie numeru nadania paczki abym mógł ją zlokalizować na poczcie. Bywało, że dzwoniłem do niego po dwadzieścia razy jednego dnia, zero odzewu. Zdążyłem już postraszyć gościa policją 8 lipca. Wtedy też wspaniałomyślnie napisał sms, że sam jest na policji, gdyż blachy miał wysłać kolega i on teraz odbiera rzekomo skradziony sprzęt z komisariatu. W ramach rekompensaty miał dodać jeden talerz w gratisie. Dziś mamy 18 lipca i po blachach ani śladu.

Według tego, co pisał, facet nazywa się Robert Matuszyk i przebywa w Zakopanem. Mam już przygotowane potwierdzenie przelewu z banku, wydrukowane ogłoszenie z forum, sms'y, które pisał. Jutro idę z tym na policję. Zastanawiam się jeszcze co mogłoby pomóc w szybszym naprowadzeniu policji na jego trop. Jeśli macie jakieś sugestie, bądź mieliście nieszczęście znaleźć się w podobnej sytuacji, proszę o pomoc.

I na koniec, wiem, że za chwilę pojawią się wspaniałomyślni geniusze mówiący: "trzeba było nie wysyłać pieniędzy" itd. Ale Ja na tym forum zrobiłem już sporo interesów, praktycznie kupiłem całe bębny i nigdy nie spotkałem się z podobną sytuacją. Stąd moje rozgoryczenie, bo sądziłem, że każdy z nas jest tutaj aby sobie pomagać i szerzyć wspólną pasję.

Pozdrawiam!

przemysl 

Wysłany: 18-07-2010, 18:48   

Drań z niego! :cry:

ninus 

Wysłany: 18-07-2010, 21:43   

zbierz wszystkie informacje, ktore pokazuja ze dokonywales z nim tranzakcji oraz ze wyslales kase, jezeli wiesz czy wysylal poczta czy kurierem (jesli kurierem to jakim) to idz tam i zapytaj czy ktos o danym nazwisku wysylal cos dla ciebie, jezeli powiedza ze nie, niech to dadza na pismie, bedzie to dowod ze zadna wysylka nie zostala wyslana i zostales oszukany

Seeker 
Łubudu

Wysłany: 18-07-2010, 22:27   

ninus napisał/a:
idz tam i zapytaj czy ktos o danym nazwisku wysylal cos dla ciebie

Kłania się ustawa o ochronie danych osobowych. Zresztą jak sam dirter napisał:
dirter napisał/a:
Według tego, co pisał, facet nazywa się Robert Matuszyk

więc pewności co do jego imienia i nazwiska nie ma.

quantor 
Riki-tiki falowniki

Wysłany: 18-07-2010, 23:28   Re: a7xfan - złodziej

Witaj.

Zgłoś sprawę na policję jako strona poszkodowana, ale opowiedz też wersję gościa, istnieje prawdopodobieństwo (niewielkie, ale jednak), że mówi prawdę z tą kradzieżą (choć osobiście wydaje mi się to delikatnie mówiąc naciągane).

Jeśli transakcja była wystawiona przez serwis typu Allegro, napisz do nich w tej sprawie, może udostępnią jakieś informacje (choć to straszni formaliści, zazwyczaj chcą najpierw faktu złożenia sprawy na Policji).

Poczta ani Kurier nazwiska Ci nie poda, ale jak podasz numer nadania, to powiedzą Ci, czy została wysłana, czy nie.

Cóż mogę rzec, POWODZENIA!!!!

dirter 
Seek & Destroy

Wysłany: 19-07-2010, 15:22   

Dzięki za pomoc, wczoraj facet odpisał mi na sms, przestraszył się chyba policji. Mówił, że wysłał paczkę kurierem w sobotę. Poprosiłem o numer nadania. I przez 3 godziny mnie zwodził, podobno zapomniał hasła do własnego maila!

Także miarka się już przebrała. Mam wydrukowane potwierdzenie przelewu, ogłoszenie z forum, sms'y z telefonu. Mam nadzieję, że to wystarczy policji do zlokalizowania faceta. Ewentualnie mogą go jeszcze namierzyć po IP.

Czekam do popołudnia, bo wtedy paczki kurierskie są dostarczane do prywatnych klientów. Jeśli w ogóle została nadana kurierem w sobotę, to dzisiaj musi być dostarczona.

Będę na bieżąco informował jak się mają sprawy, aby nikt nie dał się już tak wyrolować. A takim użytkownikom proponuję wlepiać specjalne warny, żeby w przyszłości nikt nie został przez nich wyrolowany.

Pozdrawiam!

ninus 

Wysłany: 19-07-2010, 20:41   

ktorys kurier wogle w weekend przyjmuje paczki?! nie duzo wysylam kurierem, ale wydaje mi sie ze nie

vidi 

Wysłany: 19-07-2010, 20:47   

W soboty przyjmują, ale krócej. Np. GLS przyjmuje w soboty do 13.00

Sławek92 

Wysłany: 21-07-2010, 12:08   

i co z ta przesyłka??

dirter 
Seek & Destroy

Wysłany: 26-07-2010, 08:37   

Sprawa nie poruszyła się ani o centymetr. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Jak pisałem w tytule, zwykły złodziej, do tego krętacz, naciągacz i kłamca. Sprawa jest na policji i to ona teraz zajmuje się ściganiem faceta. Polecam trzymać się od niego jak najdalej!

Sławek92 

Wysłany: 26-07-2010, 22:18   

Jak by sie cos zmieniało to napisz w tym temacie bo ciekawi mnie jak zakończy sie ta sprawa i co wykombinuje nasza polska super policja... :doubt:

admin 
ADMINISTRATOR

Wysłany: 30-07-2010, 14:22   

W razie czego służę pomocą. Przerabiałem już kilka podobnych historii.

Liczę też, że cała sprawa zakończy się pozytywnie i nie trzeba będzie się ocierać się o policję.

Sebastian 
koziat

Wysłany: 30-07-2010, 17:56   hmm

Miałem o dziwo identyczną sytuację z gościem od którego kupiłem perkusję elektroniczną dtx II , albo zgubił numer nadania,albo złożył reklamację naq poczcie i generalnie zawsze było to coś:/ tyle ze ja odzyskałem kase....dopiero po ponad roku, u mnie pomogło to ze znałem jego numer telefonu,nick na allegro i miałem kontakt z osobami które kupiły od niego wcześniej ten sam instrument:) generalnie szukałem na upartego na necie jego telefonu,posługiwałem się wszystkimi dostępnymi narzędziami czyli tel,nick z allegro, w efekcie końcowym doprowadziło mnie to do jego ojca który prowadził firmę, zrobiłem straszną trzodę używając takich terminów jak Policja,Sad etc. pomogło, po ponad roku odzyskałem sos,enyłej powodzenia

dirter 
Seek & Destroy

Wysłany: 31-07-2010, 10:31   

Ja teraz czekam na poczynania Naszej Miłościwej Policji ;) Jeśli coś się nie ruszy w następny weekend, dam znać i może coś wspólnie wymyślimy. Generalnie sytuacja tragiczna ale czasem trzeba się sparzyć. Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam!

squarek 

Wysłany: 31-07-2010, 15:52   

Jeżeli transakcja zakończyła się poprzez allegro, jeżeli nie zalegałeś z opłatami za korzystanie (sprzedawanie) na allegro to możesz skorzystać z programu ochrony kupujących. Ja kiedyś kupiłem przedmiot na allegro, kontakt ze sprzedającym się urwał, konto zawieszone itd. Ale wszystkie dane były. Z programu ochrony kupujących nie moglem skorzystać, przekroczyłem jakiś termin ze złożeniem wniosku. W każdym razie sprawa zgłoszona na Policji zakończyła się odzyskaniem pieniędzy... po roku. Ale zawsze odzyskane (bodajże 350zł). Także nie wiem czy w następny weekend będzie coś więcej wiadomo.

ninus 

Wysłany: 01-08-2010, 13:22   

nie licz ze policja w ciagu doslownie paru tygodni rozwiaze sprawe, przygotuj sie na dluzszy okres czasu ale badz dobrej mysli, takich jak on trzeba poprostu nastraszyc i bedzie dobrze

admin 
ADMINISTRATOR

Wysłany: 25-08-2010, 14:26   

Witam wszystkich.

W dniu wczorajszym zgłosiła się do mnie Policja z KMP w Legnicy z wydziału Przestępczości Gospodarczej w sprawie w/w wymienionego Pana, czyli sprawa nabrała biegu.

Ja ze swojej strony udostępnię policji wszelkie możliwe zebrane na temat tego Pana dane.

GrimFandango 
Exploring

Wysłany: 25-08-2010, 15:46   

Znalazłem co nie co, poszło PM do admina i dirtera.

admin 
ADMINISTRATOR

Wysłany: 25-08-2010, 21:01   

Dzięki.

Uzupełniłem dane dla policji od Ciebie. Sprawa powinna się bardzo szybko rozwiązać.

dorek22 

Wysłany: 31-08-2010, 18:18   

No, przyznam że sprawa jest szokująca,i nie raz pewnie się powtórzy,taki kraj :)
mam nadzieję że wszystko będzie dobrze,czekam na rozwiązanie

Odpowiedz do tematu