Regulamin

Szukaj
 FAQ
 Użytkownicy
 Grupy
 Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Łamanie!
Autor Wiadomość
Patrycy 

Wysłany: 23-07-2010, 21:05   Łamanie!

Witam z kipiącą ze złości zalaną potem mordą i trzęsącymi się łapami.
Przed chwilą pobiłem swój rekord - złamałem trzy pałeczki w ciągu 10 minut.
Co za dzień!
Najpierw mi się nadłamała, spoko pomyślałem, mam jeszcze trochę. W końcu zdarzają się wadliwe sztuki. Gram, kolejny bach, odleciała główka. Kolejna już przy pierwszym uderzeniu złamała się na pół. WTkur..fak!?
Pałki nie nówki, trochę już przeszły, ale bez przesady, żeby pękły w ciągu 10 minut?
Teraz nie mam czym grać a mnie wena rozpierdziela...
I uprzedzając Wasze odpowiedzi - nie, nie waliłem mocno. :badgrin:

GrimFandango 
Exploring

Wysłany: 23-07-2010, 21:30   

Nieźle. A co to za pałki?

Patrycy 

Wysłany: 23-07-2010, 21:37   

Gładki, modele różne...
Kurcze, nawet spięty nie byłem... masakra. Jakie pałki bywają wytrzymalsze, pewnie te grubsze i krótsze?
Zazwyczaj gram dłuższymi i cieńszymi... Ale jeszcze nigdy nie złamałem trzech w 10 minut :-(

rafallpniewy 

Wysłany: 23-07-2010, 21:43   

Ja rowniez mialem z tym mega problem i postanowilem odlozyc i kupic palki ahead gram juz 3 mies i nie ma sladu po peknieciu a i bebny jak dla mnie lepiej wybrzmiewaja:D :cool:

Seeker 
Łubudu

Wysłany: 23-07-2010, 21:48   

Kwestia techniki- ja gram Gładkami od września zeszłego roku i trzymają się niesamowicie- zdążyłem połamać trzy pary (2x Zildjian i 1x Vater) w ciągu miesiąca, aż zacząłem grać nimi.

DeathMagnetic91 
ucze się dopiero :)

Wysłany: 24-07-2010, 00:12   

Gładki sa dobre, do pierwszego rimshota. Tragedia. Mam podobnie :doubt:

Mój set: http://www.perkusja.org/viewtopic.php?t=22096

PiotrzuKNoW 

Wysłany: 24-07-2010, 09:18   

polecam pałki GOODWOOD by VATER kosztują 20 pln i wytrzymują znacznie więcej niż gładki przy takiej samej grze i nie rujnują portfela. pozdro

rasp 

Wysłany: 28-07-2010, 09:28   

PiotrzuKNoW napisał/a:
polecam pałki GOODWOOD by VATER kosztują 20 pln i wytrzymują znacznie więcej niż gładki przy takiej samej grze i nie rujnują portfela. pozdro

dokładnie. świetna rzecz, gram na modelu 5b i byłem bardzo zaskoczony jak wolno się "siapią" ;) żadna mi jeszcze nie pękła. tzn pękały wtedy kiedy wystrugały się do grubości ołówka hehe. biorąc pod uwagę niską cenę - miszcz!

MOstry 
mistrz riposty

Wysłany: 28-07-2010, 09:38   

Ja pozostałem przy OSCA, gram wszystko z rima łącznie z tomami i moja kalkulacja wypadła kożystnie kosztowo przy graniu tymi pałkami, osobiście uważam że są wytrzymalsze od Gładka.
Normalnie uzywam VIC SAJ więc to jest powodem kożyści :)
Mój set ----> http://www.perkusja.org/v...p=188714#188714
http://www.youtube.com/watch?v=-WJIYGOiHgw

trollucifer 
Starszy Inkwizytor

Wysłany: 29-07-2010, 09:47   

cholernie często wytrzymałość zależy od wyboru każdej sztuki.
kiedyś kupiłem sobie na koncert specjalnie dwie pary pał, żeby nie było problemu (nb. Nova by Vic Firth).
robimy soundcheck- i co? pierwsza para poszła! złamały się w poprzek w jakimś idiotycznym miejscu. Polecam więc bardzo dokładne oglądanie układu słojów w drewnie przed zakupem, bo czasem gdzieś zakręcają i układają się poprzecznie. wtedy pałka trzaska po kilku uderzeniach.
czasem też jest wszystko wbrew regułom- kupuję sobie matmaxy 140 i łamię 2 pary na jednej próbie. innym razem kupuję Bomby (ta sama cena- ok. 7-9 zł) i gram jedną parą przez trzy próby! Innym razem sprawa kształtuje się odwrotnie.
Ostatnio z kolei dostałem (do wypróbowania, czyli za darmochę) pałki silverfox (5B). zagrałem już 3 próby i jeden koncert, ćwiczyłem też sam i jeszcze nie połamałem, a to już w sumie z 10 godzin grania... Jak na razie mój faworyt!

Pheel0 
Amator

Wysłany: 29-07-2010, 12:03   

Ja gram Vic Firth'ami AJ4, niby cienkie, delikatne, a gra się nimi świetnie i dotychczas nawet odrobinę mi się nie obłupały, a gram nimi już dłuższy czas. Nie gram żadnych koncertów ale jamuje czasem z moim nauczycielem albo jeszcze kilkoma innymi muzykami, a jak gram w domu to też czasem bardzo ostro i aż dziw bierze, że jeszcze żyją.
W gruncie rzeczy nieważne, czy to pałki od Vic'a, Pro Mark czy Gładek - każda może Ci się szybko połamać (moje poprzednie pałki Vic Firth złamały mi się po jakichś 2 miesiącach, coś koło tego). Oczywiście w przypadku droższych pałek, jeśli technikę masz wyrobioną i nie uderzasz bez sensu i wyczucia, to praktycznie nie ma mowy o szybkiej dewastacji patyka(zdarza się to, ale sporadycznie, trzeba trafić na "złe" pałki albo źle ich używać), żywotność kijków jest znacznie dłuższa niż w przypadku tanich marek. A no i musisz dobrać pałki do swojego stylu gry i swoich preferencji, wtedy będzie Ci się wygodnie grało i będą Ci na dłużej starczyły.

MOstry 
mistrz riposty

Wysłany: 03-08-2010, 13:41   

O tak... Vic Firth jest nawet wytrzymalszy od Pro Mark'a moim zdaniem

[ Dodano: 03-08-2010, 13:42 ]
A jak komuś mało to może kupić AHEAD :)
Mój set ----> http://www.perkusja.org/v...p=188714#188714
http://www.youtube.com/watch?v=-WJIYGOiHgw

BobRamone 

Wysłany: 12-08-2010, 18:38   

Ja kupiłem sobie jakieś Accademix 5A za 10 zł ,bo inne były drogie ,ale mam je ponad 4 miesiące i się jeszcze trzymają ;)

Komandos 
Za sałatą !

Wysłany: 12-08-2010, 19:25   

nova 7a nylon :biggrin: tego cuda mam 6 par , za 13 zł a są cholernie wytrzymałe . Jedną parą gram ponad 3 miesiące i nic im nie jest :)

Odpowiedz do tematu