Regulamin

Szukaj
 FAQ
 Użytkownicy
 Grupy
 Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
wybór okleiny, przygotowania pod oklejanie
Autor Wiadomość
eS. 
hrabia

Wysłany: 26-07-2010, 11:37   wybór okleiny, przygotowania pod oklejanie

Problem wygląda tak:
dostałem starą centralkę Amati, po czym ściągnąłem z niej okleinę i tu rodzą się pytania:

1. korpus nie ma pęknięć, lecz podłużne wgłębienia wynikające z niedokładnego sklejenia korpusu. czym to zaszpachlować? (jaka szpachla do drewna- o ile takie coś istnieje)

2. zeszlifowałem korpus na maksa, używałem tysiące magicznych płynów do zdzierania powłok lakierniczych, mimo to klej nadal pozostał (nie jest on nawarstwiony tak że widać od razu, po prostu w tych miejscach od kleju powierzchnia jest bardziej chropowata i ciemniejsza). czy można położyć okleinę na te "resztki" kleju? czy musi być on zdarty do samego drewna?

3. czy zwykła okleina pcv (samoprzylepna) nadaje się do oklejenia bębnów. (powszechnie używana do mebli). postanowiłem centralkę okleić w jakiś wymyślny bajkowy motyw, a do tego jest całkiem niedroga.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Ziomal7777 
Ziomal7777

Wysłany: 26-07-2010, 23:51   

1 Ja użyłem zwykłej szpachli do drewna (dostępna w każdym sklepie budowlanym) i po polakierowaniu nie ma widocznego śladu i całkiem ładnie się wszystko trzyma :smile: Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to kolor szpachli ponieważ jest ich kilka to wybierz taki pod kolor bębna.

2 Spróbuj bardziej wyszlifować miejsca z klejem (wiem jest to długa i nudna robota ale daje efekt). Ja jednak lakierowałem bęben i nie widać tych miejsc gdzie był klej tak więc myślę że z położeniem okleiny na miejsca z starym klejem nie powinno być problemu.

Co do okleiny to ci nie odpowiem gdyż nie używałem oklein do remontu bębnów :smile:
Życzę powodzenia w remoncie :biggrin:

BELA;) 

Wysłany: 27-07-2010, 14:16   

3. ja mam tak oklejony werbelek amati i w niczym to nie przeszkadza ;)

Odpowiedz do tematu