Witajcie, jestem początkującym perkusistą i mam zapewne banalne pytanie, mianowicie chodzi mi o zapis pewien, nie rozumiem co w sumie oznacza:
PLPLPPLL
LPLPLLPP itp, itd
Chodzi mi o to, co oznacza zapis obu rąk tyle że z przemienna kolejnoscia (np L u góry a pod spodem P i na odwrót) - czy to chodzi o to ze mam to grac obiema rękami czy co?
Mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi bo ciut zamieszałem, byłbym wdzieczny za jakąkolwiek pomoc:)
yhm.. no raczej chodzi o to że masz grać obiema rękami, a gdzie wynalazłeś ten zapis? jak byś mógł dać screen czy coś.. bo może chodzi o to że lewą uderzasz w inny bęben czy blachę a prawą w inny..
To są tak zwane paradiddle, grasz to tak:
1) Prawa-lewa-prawa-lewa-prawa-prawa-lewa-lewa
2) Lewa-Prawa-lewa-prawa-lewa-lewa-prawa-prawa
Grasz to na zmianę w tym samym rytmie na werblu.
_________________ Mapex M - Evans G2
Istanbul Samatya set
Dzięki za odpowiedzi takie cos znalazłem w takiej książce wlasnie dla początkujących przy cwiczeniach na ręce zapisane przy nutach na jednej pięciolinii dlatego nie rozumiałem czy to są jakies osobne cwiczenia i jak to grac ale teraz już rozumiem
To są tak zwane paradiddle, grasz to tak:
1) Prawa-lewa-prawa-lewa-prawa-prawa-lewa-lewa
2) Lewa-Prawa-lewa-prawa-lewa-lewa-prawa-prawa
Grasz to na zmianę w tym samym rytmie na werblu.
No pierwszy raz z takimi paradiddlami się spotykam Dla mnie to dwójki po jedynkach.
Paradiddle to P L P P L P L L, podwójne paradiddle to P L P L P P L P L P L L, itd.
A ja mam takowe pytanie: Znacie jakieś ćwiczenia typowe dla zwiększenia wytrzymałości? bo chodzi o to że jeśli gram 2 na 1 powiedzmy w tempie 210 / 215 to po minucie ręka zaczyna napierdzialać... chodzi w sumie o granie na hi-hacie, bo na ridzie radzę sobie palcami:) Wiem że w miarę grania wytrzymałość się polepszy, ale nie znacie czasem sposobu na szybsze efekty? może jakaś konkretna rozgrzewka? Czy jednak cierpliwość i systematyka wszystko załatwi? Pzdr
_________________ Nie ma ludzi niewinnych. Są tylko źle przesłuchani...
A ja mam takowe pytanie: Znacie jakieś ćwiczenia typowe dla zwiększenia wytrzymałości? bo chodzi o to że jeśli gram 2 na 1 powiedzmy w tempie 210 / 215 to po minucie ręka zaczyna napierdzialać... chodzi w sumie o granie na hi-hacie, bo na ridzie radzę sobie palcami:) Wiem że w miarę grania wytrzymałość się polepszy, ale nie znacie czasem sposobu na szybsze efekty? może jakaś konkretna rozgrzewka? Czy jednak cierpliwość i systematyka wszystko załatwi? Pzdr
Na wytrzymałość ćwiczenia są jak na siłowni. Musisz zerwać mięśnie by potem je zwiększyć, wzmocnić. Np. dłuższe granie z dużą prędkością mimo, że rękę pali. Zacisnąć zęby i przeboleć, wytrzymać. Potem są zakwasy ale generalnie z każdym następnym podejściem wzmacniamy i budujemy mięśnie odpowiedzialne za granie na perkusji. Jesteśmy w stanie grać dłużej z określoną prędkością jak i szybciej niż wcześniej. Obczaj na yt co Derek Roddy robi w tym celu. Nie można jednak przesadzać z tymi ćwiczeniami. Trzeba je łączyć z ćwiczeniami na technikę. Bez tego nie będziemy grać luźno i swobodnie bez większych przemęczeń. To tak jak z siłownią. Trzeba ją łączyć z gimnastyką co żeby zbyt ociężałym kafarem nie zostać.
"No pierwszy raz z takimi paradiddlami się spotykam Dla mnie to dwójki po jedynkach.
Paradiddle to P L P P L P L L, podwójne paradiddle to P L P L P P L P L P L L, itd."
Peter M,
każda kombinacja jedynek z dwójkami to paradiddle (nazywając rzecz umownie).
PLPLPPLL to popularna zagrywka (paraparadiddlediddle).
Moje ulubione to:
paradiddlediddle - PLPPLL, w kwintoli PLLPP-LPPLL, w septymoli PLLPLLP-LPPLPPL itd,
możliwości sporo, a wszystko to właśnie "paradiddle".
Z robieniem wytrzymałości jest tak, jak mówisz.
Nie zagrasz jedynek przez np. minutę pod koniec solówki (po czym masz dokończyć utwór z bandem}, jeśli w zapasie nie masz jeszcze kilku minut jedynek.
Szczęśliwego Nowego Roku WSZYSTKIM ZAKOCHANYM W MUZYCE !
Norbert
Ostatnio zmieniony przez Gerard 03-01-2010, 07:36, w całości zmieniany 1 raz
Na wytrzymałość ćwiczenia są jak na siłowni. Musisz zerwać mięśnie by potem je zwiększyć, wzmocnić. Np. dłuższe granie z dużą prędkością mimo, że rękę pali. Zacisnąć zęby i przeboleć, wytrzymać. Potem są zakwasy ale generalnie z każdym następnym podejściem wzmacniamy i budujemy mięśnie odpowiedzialne za granie na perkusji. Jesteśmy w stanie grać dłużej z określoną prędkością jak i szybciej niż wcześniej. Obczaj na yt co Derek Roddy robi w tym celu. Nie można jednak przesadzać z tymi ćwiczeniami. Trzeba je łączyć z ćwiczeniami na technikę. Bez tego nie będziemy grać luźno i swobodnie bez większych przemęczeń. To tak jak z siłownią. Trzeba ją łączyć z gimnastyką co żeby zbyt ociężałym kafarem nie zostać.
Osobiście nie polecam tych ćwiczeń, dają szybkość, ale w żaden sposób nie pomagają w koordynacji dwóch rąk. Dlatego cwicząc jedynie tak, nie koniecznie będziesz robił coraz szybsze Stroke Rolle: PLPLPL. Cwiczenia te natomiast przydadzą się jeśli zauważasz, że jedna ręka nie nadąża za drugą, wtedy dobrze jest tak poćwiczyć jedną rękę. Natomiast na koordynacje, a jednocześnie szybkośc Single Stroke Rolli (PLPLPLPL) polecam jedno z cwiczeń Johna Rabba:
Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P P
Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L L (I Od początku)
Dwie litery połączone przyjmujemy jako wartości rytmiczne dwa razy krótsze od tych oddzielnych. Mam tu na myśli, że jeśli Pl, to np: dwie szesnastki prawą i lewą ręką na przemian, to P to dwie ósemki.
Jeśli nastawisz klik metronomu na Raz-Dwa-Trzy-Cztery-Raz-Dwa-Trzy-Cztery to raz będzie się pokrywało w tych miejscach:
Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P P
1------------------1-----------------1------------------1----------------
Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L L
1------------------1-----------------1------------------1----------------
(I Od początku)
Ja tak ćwiczę, polecam to ćwiczenie jeśli chodzi o single stroke rolle.
Jeśli nie jest to jasne, mogę nagrać na padzie, jeśli to ci pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum