Regulamin

Szukaj
 FAQ
 Użytkownicy
 Grupy
 Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: admin
07-05-2007, 23:03
Ćwiczenia perkusyjne na RĘCE
Autor Wiadomość
Tanatos 
Tanatos

Wysłany: 30-08-2008, 18:01   

Witajcie, jestem początkującym perkusistą i mam zapewne banalne pytanie, mianowicie chodzi mi o zapis pewien, nie rozumiem co w sumie oznacza:

PLPLPPLL
LPLPLLPP itp, itd

Chodzi mi o to, co oznacza zapis obu rąk tyle że z przemienna kolejnoscia (np L u góry a pod spodem P i na odwrót) - czy to chodzi o to ze mam to grac obiema rękami czy co?

Mam nadzieje ze zrozumieliscie o co mi chodzi bo ciut zamieszałem, byłbym wdzieczny za jakąkolwiek pomoc:)

cielski 

Wysłany: 02-09-2008, 09:30   

yhm.. no raczej chodzi o to że masz grać obiema rękami, a gdzie wynalazłeś ten zapis? jak byś mógł dać screen czy coś.. bo może chodzi o to że lewą uderzasz w inny bęben czy blachę a prawą w inny..

Sini:oO: 
Madness is cool!

Wysłany: 02-09-2008, 09:38   

To są tak zwane paradiddle, grasz to tak:
1) Prawa-lewa-prawa-lewa-prawa-prawa-lewa-lewa
2) Lewa-Prawa-lewa-prawa-lewa-lewa-prawa-prawa
Grasz to na zmianę w tym samym rytmie na werblu.

nekroperversorr 

Wysłany: 02-09-2008, 10:45   

Taki zapis oznacza dwa ćwiczenia, jedno zaczynasz od prawej (PLPLPPLL), drugie od lewej ręki (LPLPLLPP):)

Tanatos 
Tanatos

Wysłany: 03-09-2008, 00:28   

Dzięki za odpowiedzi ;) takie cos znalazłem w takiej książce wlasnie dla początkujących przy cwiczeniach na ręce zapisane przy nutach na jednej pięciolinii dlatego nie rozumiałem czy to są jakies osobne cwiczenia i jak to grac ale teraz już rozumiem ;)

Gawlik 

Wysłany: 25-11-2009, 19:28   

zgrywus napisał/a:
Variu napisał/a:
wyleciały :/ dop teraz zauważyłem... ale i tak nic nie poradzę bo znaczy to że mojego użytkownika usuneli na ktorym były foty

nie wiem czy to jeszcze istotne, ale wcale nie usuneli... po prostu blokuja hotlinkowanie obrazkow na inne strony...

wystarczy kliknac w ponizsze linki, (pozniej ew. odswiez) i juz ladnie widzimy kazdy obrazek ;)
http://www.varius.cba.pl/w1.GIF
http://www.varius.cba.pl/w2.GIF
http://www.varius.cba.pl/w3.GIF
http://www.varius.cba.pl/w4.GIF
http://www.varius.cba.pl/w5.GIF

niestety:/
moze jesli ktos ma te obrazki to na imageshack wrzuci?:)
ODSWIEZAM

petermoses 

Wysłany: 26-11-2009, 08:24   

Sini:oO: napisał/a:
To są tak zwane paradiddle, grasz to tak:
1) Prawa-lewa-prawa-lewa-prawa-prawa-lewa-lewa
2) Lewa-Prawa-lewa-prawa-lewa-lewa-prawa-prawa
Grasz to na zmianę w tym samym rytmie na werblu.

No pierwszy raz z takimi paradiddlami się spotykam :smile: Dla mnie to dwójki po jedynkach.
Paradiddle to P L P P L P L L, podwójne paradiddle to P L P L P P L P L P L L, itd.

Kafar666 

Wysłany: 26-12-2009, 15:43   

A ja mam takowe pytanie: Znacie jakieś ćwiczenia typowe dla zwiększenia wytrzymałości? bo chodzi o to że jeśli gram 2 na 1 powiedzmy w tempie 210 / 215 to po minucie ręka zaczyna napierdzialać... chodzi w sumie o granie na hi-hacie, bo na ridzie radzę sobie palcami:) Wiem że w miarę grania wytrzymałość się polepszy, ale nie znacie czasem sposobu na szybsze efekty? może jakaś konkretna rozgrzewka? Czy jednak cierpliwość i systematyka wszystko załatwi? Pzdr

Wysłany: 29-12-2009, 12:50   

Oczekuje na akceptację

petermoses 

Wysłany: 30-12-2009, 10:04   

Kafar666 napisał/a:
A ja mam takowe pytanie: Znacie jakieś ćwiczenia typowe dla zwiększenia wytrzymałości? bo chodzi o to że jeśli gram 2 na 1 powiedzmy w tempie 210 / 215 to po minucie ręka zaczyna napierdzialać... chodzi w sumie o granie na hi-hacie, bo na ridzie radzę sobie palcami:) Wiem że w miarę grania wytrzymałość się polepszy, ale nie znacie czasem sposobu na szybsze efekty? może jakaś konkretna rozgrzewka? Czy jednak cierpliwość i systematyka wszystko załatwi? Pzdr

Na wytrzymałość ćwiczenia są jak na siłowni. Musisz zerwać mięśnie by potem je zwiększyć, wzmocnić. Np. dłuższe granie z dużą prędkością mimo, że rękę pali. Zacisnąć zęby i przeboleć, wytrzymać. Potem są zakwasy ale generalnie z każdym następnym podejściem wzmacniamy i budujemy mięśnie odpowiedzialne za granie na perkusji. Jesteśmy w stanie grać dłużej z określoną prędkością jak i szybciej niż wcześniej. Obczaj na yt co Derek Roddy robi w tym celu. Nie można jednak przesadzać z tymi ćwiczeniami. Trzeba je łączyć z ćwiczeniami na technikę. Bez tego nie będziemy grać luźno i swobodnie bez większych przemęczeń. To tak jak z siłownią. Trzeba ją łączyć z gimnastyką co żeby zbyt ociężałym kafarem nie zostać. ;)

Gerard 
perdendosi

Wysłany: 31-12-2009, 08:17   

"No pierwszy raz z takimi paradiddlami się spotykam :smile: Dla mnie to dwójki po jedynkach.
Paradiddle to P L P P L P L L, podwójne paradiddle to P L P L P P L P L P L L, itd."

Peter M,
każda kombinacja jedynek z dwójkami to paradiddle (nazywając rzecz umownie).
PLPLPPLL to popularna zagrywka (paraparadiddlediddle).
Moje ulubione to:
paradiddlediddle - PLPPLL, w kwintoli PLLPP-LPPLL, w septymoli PLLPLLP-LPPLPPL itd,
możliwości sporo, a wszystko to właśnie "paradiddle".

Z robieniem wytrzymałości jest tak, jak mówisz.
Nie zagrasz jedynek przez np. minutę pod koniec solówki (po czym masz dokończyć utwór z bandem}, jeśli w zapasie nie masz jeszcze kilku minut jedynek.

Szczęśliwego Nowego Roku WSZYSTKIM ZAKOCHANYM W MUZYCE !
Norbert :smile:
Ostatnio zmieniony przez Gerard 03-01-2010, 07:36, w całości zmieniany 1 raz  

Kafar666 

Wysłany: 02-01-2010, 15:28   

No dzięki:) tak też podejrzewałem, że zbyt wielkiej techniki do tego nie będzie;P trzaćwiczyć i czekać na efekty:) Pzdr!

Seth 
Janko Bzykant

Wysłany: 04-01-2010, 23:29   

petermoses napisał/a:
Na wytrzymałość ćwiczenia są jak na siłowni. Musisz zerwać mięśnie by potem je zwiększyć, wzmocnić. Np. dłuższe granie z dużą prędkością mimo, że rękę pali. Zacisnąć zęby i przeboleć, wytrzymać. Potem są zakwasy ale generalnie z każdym następnym podejściem wzmacniamy i budujemy mięśnie odpowiedzialne za granie na perkusji. Jesteśmy w stanie grać dłużej z określoną prędkością jak i szybciej niż wcześniej. Obczaj na yt co Derek Roddy robi w tym celu. Nie można jednak przesadzać z tymi ćwiczeniami. Trzeba je łączyć z ćwiczeniami na technikę. Bez tego nie będziemy grać luźno i swobodnie bez większych przemęczeń. To tak jak z siłownią. Trzeba ją łączyć z gimnastyką co żeby zbyt ociężałym kafarem nie zostać. ;)
Masz na myśli te ćwiczenia:

PPPPLLLLPPPPLLLL,
PPPPPPPPLLLLLLLLPPPPPPPPLLLLLLLL,
PPPPPPPPPPPPPPPPLLLLLLLLLLLLLLLLPPPPPPPPPPPPPPPPLLLLLLLLLLLLLLLL itd?

petermoses 

Wysłany: 06-01-2010, 08:10   

Gerard napisał/a:

Peter M,
każda kombinacja jedynek z dwójkami to paradiddle (nazywając rzecz umownie).

Oops :oops: . Ołkej my bad:)
Kurcze no nie wiedziałem, że każda kombinacja. Człowiek całe życie się uczy. Dzięki za poprawkę.

Kurdt 

Wysłany: 21-07-2010, 15:12   

Seth napisał/a:
Masz na myśli te ćwiczenia:

PPPPLLLLPPPPLLLL,
PPPPPPPPLLLLLLLLPPPPPPPPLLLLLLLL,
PPPPPPPPPPPPPPPPLLLLLLLLLLLLLLLLPPPPPPPPPPPPPPPPLLLLLLLLLLLLLLLL itd?

Osobiście nie polecam tych ćwiczeń, dają szybkość, ale w żaden sposób nie pomagają w koordynacji dwóch rąk. Dlatego cwicząc jedynie tak, nie koniecznie będziesz robił coraz szybsze Stroke Rolle: PLPLPL. Cwiczenia te natomiast przydadzą się jeśli zauważasz, że jedna ręka nie nadąża za drugą, wtedy dobrze jest tak poćwiczyć jedną rękę. Natomiast na koordynacje, a jednocześnie szybkośc Single Stroke Rolli (PLPLPLPL) polecam jedno z cwiczeń Johna Rabba:
Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P P
Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L L (I Od początku)

Dwie litery połączone przyjmujemy jako wartości rytmiczne dwa razy krótsze od tych oddzielnych. Mam tu na myśli, że jeśli Pl, to np: dwie szesnastki prawą i lewą ręką na przemian, to P to dwie ósemki.

Jeśli nastawisz klik metronomu na Raz-Dwa-Trzy-Cztery-Raz-Dwa-Trzy-Cztery to raz będzie się pokrywało w tych miejscach:

Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P P
1------------------1-----------------1------------------1----------------
Lp L L L Pl P P P Lp L L L Pl P P P Lp L L Pl P P Lp L L Pl P P Lp L L L
1------------------1-----------------1------------------1----------------
(I Od początku)

Ja tak ćwiczę, polecam to ćwiczenie jeśli chodzi o single stroke rolle.
Jeśli nie jest to jasne, mogę nagrać na padzie, jeśli to ci pomoże.

Wysłany: 05-08-2010, 20:07   

Oczekuje na akceptację

Wysłany: 06-08-2010, 08:49   

Oczekuje na akceptację

Wysłany: 10-08-2010, 21:01   

Oczekuje na akceptację

Mariusz666 
persfazja rulez !!!

Wysłany: 13-08-2010, 01:15   

Spróbuj tego:

PLPPLLPL PLPPLLPL PLPPLLPL

Podstawowe granie, często używane np w Orkiestrach, niby proste, ale spróbuj grać to coraz szybciej ^^

total_olev 

Wysłany: 15-08-2010, 18:39   

Ja najczęściej ćwiczę...!!
P(z akcentem) LPPLPLLP(z akcentem) LPPLPLLP(z akcentem) LPPLPLLP(z akcentem) LPPLPLL

PPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLLPPLL

PLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPLPL

Odpowiedz do tematu